Önnek nincsenek sablon igényei, ha marketingkommunikációban szeretne segítséget. Így aztán nekünk sincsenek a polcról leemelhető konzerv ajánlataink, előre kialakított marketing szolgáltatás csomagjaink.
Minden esetben egy alaposan átgondolt, egyéni szakmai és árajánlatot adunk. Ehhez szükségünk van néhány információra. Ha nem szereti az űrlapokat, semmi gond, keressen bátran bennünket egyéb elérhetőségeinken!
Címünk

PO Box 16122 Collins Street West
Victoria 8007 Australia

Írjon nekünk

kontaktia@kontaktia.hu

Telefonos elérhetőségünk

+36 30 289-7830

, ,

Új világ, új marketing

  • By Pataki Andrea
  • 2022.10.12.
  • 325 Views

Új marketing –  mi ez az egész?

Közel két éve Marketing a kapitalizmuson túl címmel írtam arról, milyen is lehet az az összekötő elem, ami a gazdasági szervezeteket és az ő reménybeli ügyfeleiket összekapcsolja majd, amikor kilépünk a jelen kapitalista rendszerből.

Akkor még csak a gazdasági szférára összpontosítottam a figyelmemet. Azóta sok minden kiérlelődött. Amint a világban, úgy bennem is.

Ma már abban az értelemben, amiben én képviselem és élem a marketinget, ez jóval több, mint módszer vagy eszköztár.
Egy olyan szemléletben és értékrendben gyökerezik, amelyből csak úgy tudott kinőni, hogy maga is egyesül ezzel a szemlélettel, küldetéssel, értékrenddel. Emiatt egyenesen következik, hogy mit teszek és mit nem teszek. Szellemiség, lelkiség, cselekvés pontos összhangja ez. Ilyenformán pedig ahhoz, hogy ebben mozdulhassunk, meg kell ismernünk valamennyi rétegét.
Erre az utazásra hívom most azokat, akik felismerték, hogy a hagyományos marketing már nem a sajátjuk. 

Egyszersmind ezzel ki is mozdulunk a gazdasági szférából. Mert minden olyan termék, szolgáltatás és szolgálat, amely a szolidáris, a közösség érdekében felelősen működő küldetéssel, szándékkal létezik, meg kell mutassa magát azok az egyre növekvő ébredő és felébredett embertársainknak, akik mindennapi fogyasztásukban épp úgy keresik ezt a minőséget, mint a közösségeiket, amelyekhez kapcsolódnának.
Ilyenformán az új marketing áthatol a gazdasági szférán és a társadalmi közösségeket, emberi kapcsolatokat is szolgálja. 

Három rétege van tehát ennek az új marketingnek. Aminthogy három rétege van az új szemléletnek is. 

Küldetés –  A Miért rétege

Az új szemléletben az emberiség küldetése a társadalmi jóllét megvalósítása, amely egyszerre segíti az egyént és a közösséget is a kiteljesedésben, miközben felelősséggel cselekszik a természeti környezete irányában is.

Ehhez kapcsolódóan az új marketing mindazokat az összekapcsolódásokat támogatja, amelyek ezeket a kiteljesedéseket és felelős cselekvéseket segíti elő.

Értékek és módok – A Hogyan rétege

A küldetésből következően adott az útvonal, hogy mindezt a feladatot hogyan láthatjuk el. Úgymond milyen módok és értékek mentén építhetjük fel ezt a vágyott új világot. A legfőbb alappillére ennek a rétegnek a természetes mód.

Békésen, természetesen, organikusan. Az új marketingben ezt úgy fejezem ki: belülről indulok kifelé. “Azt mutatom meg, amit belül érleltem”

Ebből bontakoznak ki a további értékek. Úgymint: önazonosság, tisztaság, hitelesség, fenntarthatóság, szelídség, felelősségteljesség, közösségi tudat.

Ilyenformán jelenik meg benne az is, hogyan tekintek a pénzre, hatalomra, mindenféle anyagi erőforrásra.

Működések –  A Mit rétege

Ha tovább haladok a cselekvések, a megvalósítás irányába, akkor az előbb felsorolt jellemzők adják meg annak a keretét, amelyben döntök arról, mit teszek és mit nem teszek. Milyen terméket gyártok, milyen szolgáltatást-szolgálatot adok. Hol kommunikálok. Hogyan kommunikálok. Hogyan viszonyulok a pénzhez, a hatalom kérdésköréhez, a másik emberhez. Milyen marketing eszközöket használok, milyen marketing folyamatokat építek. Hol van a helye mindebben a kényelemnek, az időnek, a hatásnak. Milyen módon értékelem a marketing munkát, amit végeztem.

 

Az új marketing organikus

Bármelyik rétegből is indulok a másik felé, szervesen kapcsolódik egybe. Amint egy élőlény is úgy tud egészségesen fejlődni és létezni, ha minden része egészségesen együttműködik egymással. Ha ölelés helyett pofont ad a kéz, a szív beleremeg és fejet elönti a vér. Nos, így valahogy működik ez az új szemlélet, benne az új marketing is. Nincs látszat, nincs megfelelés, nincs manipuláció. Mert amint bármelyik felüti a fejét, a vállalt küldetés és az értékek kiabálnak bennünk: ezt ne tedd!

Amikor két évvel ezelőtt erről az új marketingről írtam, még erősen mozgott bennem, hogy egyáltalán használjam-e a marketing kifejezést. Azóta több jelzővel is próbálkoztam. Hívtam etikusnak, majd szelídnek ezt az irányzatot. Ám mára ráébredtem, hogy ez nem pusztán egy marketing irányzat. Ez az a marketing, amely ki fogja forrni magát abban a folyamatban, amiben maga az új világ is kiforrja magát. Egymásra is hatva. Aminthogy az új marketing az új világ építőit segít összekapcsolódni. Sem több, sem kevesebb ez a vállalás.

—o—

Szeretnék indítani ehhez egy beszélgetéssorozatot, ahol minden réteget közösen átnézünk. Nem, nem én fogom megmondani, hogy mit gondolj! Én csak átadom azokat a felismeréseket és tapasztalásokat, amelyeket megtaláltam már. Együtt tanulunk, hogy egymást is erősítve a közösségi létben, megmutathassuk magunkat és egymásra találhassunk mindazokkal, akiknek szükségük van ránk. 

Ha jönnél, hívj fel vagy írj egy mail üzenetet!