Mire van szükséged?

Szervezeti kommunikációs tervezése

Marketing terv stratégiai kérdésekben

Kommunikációs stratégiára sokféle helyzetben lehet szükség. A szervezet most indul, vagy épp irányt vált, változtat a tevékenységén. Olyan életszakaszban tart a szervezet, amikor hosszabb távú döntést kell meghoznia. Lehet ez például generációváltás, új piacra lépés vagy egy komoly beruházás előkészítése. Bárhogyan is legyen, itt az alapos piacelemzésre biztosan szükség van, és mellette további kérdések mentén szervezett beszélgetéseink során meg kell ismernem az elképzeléseiteket, célkitűzéseiteket, hogy segíteni tudjak a hosszabb távú irányvonal kialakításában.

Van még egy különös helyzet, amikor nagyon jelen kell lenni a tapasztalattal, ésszel és szívvel egyaránt. Sőt: ilyenkor szükség van az intuíciós képességeinkre is. Ez pedig egy váratlan helyzet, meglepetés. Amikor egy változás hirtelen robban be a szervezet életébe. Sok szervezet számára a 2020-as év ezt a helyzetet hozta el. Így ha még ezt éled vagy most ért el hozzád a valós hatása, akkor szívesen segítek megtalálni az új lehetőségeket, a kommunikációs irányokat.

Alapvetően stratéga vagyok. Szeretem egyben, összefüggésben látni a dolgokat és így is nyúlni hozzájuk. Ehhez arra van szükségem, hogy „beleüljek a fejedbe”. Vagyis a lehető legalaposabban átlássam a működéseteket, elképzeléseiteket, a rendelkezésetekre álló erőforrásokat és mindazt a folyamatot, amelynek most talán még az elején vagytok. Meglátni a „csírákat”, a kis kezdeményezéseket és segíteni azoknak felnövekedését – nincs ennél csodálatosabb hivatás.

Amikor marketing terv készül, elsőként azt kell megismernem, hogy magáról a tervezésről hogyan gondolkodtok.
A klasszikus, leginkább elterjedt felfogás szerint néhány hónapra egy elég konkrét marketing terv készül el, hogy mikor mit fogunk tenni. Aztán az élet szépen felülírja… A 2020-as év ezt még inkább megtanította mindannyiunknak.
Ehhez a szemlélethez közelebb áll az úgynevezett reziliens vagy rugalmas tervezés, amikor intenzív ellenőrzési folyamatok mellett a lehető leggyorsabban igyekszik egy szervezet reagálni a változásokra.
Számomra a vírushelyzet mutatta meg, hogy azok a szervezetek, amelyek organikus szemlélettel indultak és működnek, ők vették legkönnyebben ezt az akadályt. Meglátták a lehetőségeket. Ahol elakadás volt, ott képesek voltak gyorsan más irányba lépni. Csak annyit tettek, amivel nem erőszakolták meg az épp rendelkezésükre álló forrásokat. Kis lépések sorozatával képesek voltak nem csak talpon maradni, sok esetben még fejlődni is.
Tisztában vagyok azzal is, hogy ha az elgondolásotok az organikus szervezetfejlődés, akkor egyrészt ez egy másfajta tervezési felfogást igényel, másrészt pedig hogyan épülnek egymásra mindazok az elemek, amelyek a teljes fejlődési folyamatot adják.
Bevallom -mind a társadalmi feladatvállalásaim során, mind az új helyzetben szerzett tapasztalatoknak köszönhetően-, az organikus szervezetfejlődés az én saját megközelítésem is, a „szelid akarattal” támogatás tapasztalataim szerint valóban segítenek abban, hogy hiteles, felelős, fenntartható működést és hozzá kapcsolódóan kommunikációt alakíthassunk ki.
Bármelyik megközelítéssel is gondolkodtok, a kommunikáció tervezéséhez alapos előkészítő, kutató munka kell. Ez azt jelenti, hogy sokat olvasok, kérdezek, kérek információkat. És ez csak egy közös munka lehet, nem csak a kommunikációs terület munkatársainak, hanem a többi (termékfelelősök, pénzügyi, jogi, humán, adminisztratív) területnek a bevonását is igényli. Így lesz reális, megvalósítható, működtethető tervetek.

Mondanám, hogy ez a legkönnyebb feladat: egy kész tervet véleményezni. Csakhogy ez sem amolyan levegőbe okoskodás. Elsőre az esetleges ellentmondásokra tudok rávilágítani. Ám az, hogy a terv mennyire szolgálja a kitűzött célokat, mennyire illeszkedik a szervezet szellemiségéhez, küldetéséhez, a szervezeti kultúrához és mennyire felel meg a felelősség és hitelesség feltételeinek, ehhez mindazokat a jellemzőket ismernem kell, amihez viszonyítani tudom az elkészült tervet.
Azt is tudom, hogy ha bárkinek a munkáját kritizálom, ez nagyon érzékeny feladat. Emiatt még jobban odafigyelek a véleményem megalapozottságára. Ugyanakkor amit el kell mondanom, azt el fogom mondani. Hiszen épp azért bíztok meg, hogy rávilágítsak az esetleges buktatókra, problémákra vagy veszélyekre.
Ha egy kész terv véleményezésénél új ötleteim lesznek, további lehetőségeket látok meg, természetesen azokat is átadom javaslatok formájában, nem csak azokat a pontokat, amelyeken változtatni, javítani kellene szerintem.

Kisebb lélegzetű munkának tűnik, de itt is ismernem kell a főbb körülményeket. Mindenekelőtt a kampány fontosságát és célját. Lehet az egyetlen konkrét akció, mint például hogy egy új ügyfélkörrel egymásra találjatok. De lehet összetettebb is, mint egy új termék bevezetése vagy egy hűségprogram elindítása. Feladattól függően meg kell terveznem a kommunikációs csatornákat, kampány elemeket, az üzenet megfelelő megfogalmazását, az ütemezést, az ellenőrzési pontokat és a szükséges erőforrásokat.
Ritka helyzet, amikor csak a tervezésben veszek részt. Őszintén szólva, jobban szeretem, ha a megvalósításban is aktív szerepet kaphatok. De bárhogyan is döntsetek, követni fogom az eseményeket. Szívügyem, hogy lássam a tervem megvalósulását és eredményeit.

Megtaláltad, amire szükséged van? Kérdeznél még?

Ha nagyjából megfogalmaztad az igényedet, akkor már érdemes ajánlatot kérned. Utána úgy is megbeszéljük a részleteket.