Mire van szükséged?

Kommunikációs tanácsadás

A marketing tanácsadás amolyan misztikus, ugyanakkor túlhasznált kifejezés. Egyelőre nem tudok jobbat. Ami minden ilyen esetben közös, hogy nagyon keményen benne maradok a független tanácsadói szerepben. Csak olyasmit mondok, ami számodra hasznos és fontos. Lehet, hogy nem hízelgő. Lehet, hogy azt mondod rá, nincs hozzá képességet, szándékod, hogy megvalósítsd. Ez már a Te döntéseid. A marketing tanácsadás során olyan meglátásokat osztok meg veled, amelyek szakmailag megalapozottak, több tízéves gyakorlati tapasztalat áll mögöttük. Van, amivel meglepetést okozok, mert máshogy tanultad vagy évek óta megszokássá vált a működésetekben.
Azért is lehetnek meglepőek a tanácsaim, mert csak olyan javaslatokat teszek, amelyek a felelős és hiteles kommunikációd kialakítását és működését támogatják. És ez bizony azt is jelentheti, hogy az eddigi sémákat, bizonyos eszközöket ki kell majd venni a kommunikációból. A jó hírem az, hogy ami marad, azokkal épp úgy és épp azokat éred majd el, akiket valójában szeretnél.
Ahhoz, hogy a marketing tanácsadás során javaslatokat is tehessek, a kérdésedtől nehézségétől függően fel kell készülnöm. Beszélgetünk, kérek információkat, anyagokat, adatokat és szükség szerint kérek lehetőséget arra, hogy ott legyek veletek, más munkatársakkal is beszéljek. Egyszerűbb kérdéseknél elegendő lehet, ha például az online felületekhez kapok hozzáféréseket. Úgymint Facebook oldal és hirdetés elemző, Google Analytics, honlap, hírlevél vagy egyéb kommunikációs felület adminisztrációs-elemzési felülete.
A vállalási díjamat tehát a szükséges felkészülés nehézségi foka és időtartama határozza meg leginkább.
Olyan helyzetekben javaslom ezt a formát, amikor elakadtál és egész egyszerűen nem jössz rá, mi a gond, egy másfajta nézőpontra és tapasztalatra van szükséged. Vagy amikor valamin változtatni szeretnél és vagy nem látod a lehetőségeket, a változtatás módját, vagy a felmerülő lehetőségek közül nem tudsz választani.
Volt, hogy abban kértek tőlem tanácsot, hogy a vállalkozásnál külső kommunikációs szolgáltatóval dolgozzanak együtt vagy inkább vegyenek fel erre a feladatra munkatársat. Mivel tanácsadásra kaptam megbízást, az információk birtokában a lehető legjobb megoldást javasoltam a vállalkozónak. Bár én működtetést is vállalok, ebben az esetben a javaslatom tanácsadóként az lett, hogy inkább saját munkatársat vegyenek fel.

Lehet, hogy összetett, hosszabb távú a megoldandó feladat, amihez a véleményemet kéred. Ilyen szokott például lenni a megkülönböztetés (szakszóval pozicionálás) kialakítása, vagy az image, márka kérdésköre.
Ezt a területet azért is szeretem különösképp, mert ez adja a gyökerét a hitelességnek. Itt ugyanis nem egy „felveszem-kabát” tanácsot kapsz tőlem, hanem mindazokon a pontokon megyünk végig, hogyan lesz a szervezeted hiteles, amelynek kommunikációs jegyei épp ezek: pozicionálás, image, márka. Ki vagyok, mi vagyok, milyen vagyok, hogyan működöm.
Nagyon örülök, ha induló szervezetként a kezdeti pontnál keresel meg, amikor már elindítanátok a külső megjelenéseteket, vagy ha már egy ideje működik a szervezet és ezeket a külső kommunikációs pontokat szeretnétek újragondolni vagy épp irányt váltotok és azt szeretnétek meglátni, mit tegyetek le és mik azok az értékek, amiket jó, ha továbbvisztek egy megújult kommunikációban.

A másik jellemző kérdés az, amikor egy-egy stratégiai vagy operatív-taktikai elemmel kapcsolatban van szükségetek meglátásokra. Például milyen szerepet kapjon a közösségi média felület a kommunikációban, hogyan lehet a hírlevelek minőségén és eredményességén javítani.

Gyakori helyzet az is, amikor egy sürgős, alkalmi, azonnali döntést igénylő kérdéssel keresnek meg.
„Belépett egy új szereplő a piacra. Mit tegyek?”,
„Ajánlottak egy hirdetési felületet egy újságban. Érdemes ott hirdetni?”

Alapvetően mindig folyamatokban gondolkodom, nem szakaszokban, különálló elemekben vagy kategóriákban. Ezért különösen szívesen segítek a kommunikációs folyamatok kialakításával és működtetésével kapcsolatos elképzelések terén véleménnyel, tanáccsal, átfogó vagy konkrét javaslattal.
Megváltozott az ügyfélkörünk. Hogyan alakítsuk át a kommunikációs folyamatainkat?
Hogyan lehetne jobban összekapcsolni a különböző felületeinket, mint a honlap, Facebook, hírlevél?
Hogyan tudom segíteni azt, hogy a munkatársak naprakészek legyenek az ajánlatainkkal kapcsolatban?
Hogyan segíthetem jobban a partnereink tájékozottságát?
Számos izgalmas kérdés, amivel nagyon szeretek gondolkodni és lehetőségeket, megoldásokat találni.

Megtaláltad, amire szükséged van? Kérdeznél még?

Ha nagyjából megfogalmaztad az igényedet, akkor már érdemes ajánlatot kérned. Utána úgy is megbeszéljük a részleteket.