Önnek nincsenek sablon igényei, ha marketingkommunikációban szeretne segítséget. Így aztán nekünk sincsenek a polcról leemelhető konzerv ajánlataink, előre kialakított marketing szolgáltatás csomagjaink.
Minden esetben egy alaposan átgondolt, egyéni szakmai és árajánlatot adunk. Ehhez szükségünk van néhány információra. Ha nem szereti az űrlapokat, semmi gond, keressen bátran bennünket egyéb elérhetőségeinken!
Címünk

PO Box 16122 Collins Street West
Victoria 8007 Australia

Írjon nekünk

kontaktia@kontaktia.hu

Telefonos elérhetőségünk

+36 30 289-7830

Marketing a kapitalizmuson túl

  • By kontaktia-admin
  • 2020.11.27.
  • 609 Views

Ennyi erővel azt a címet is adhattam volna: Fából vaskarika. Egyáltalán, miért gondolom, hogy erre szükség van? Miért kellene arról beszélnünk most, hogy mi lesz a kapitalizmuson túl?

Nos, ezek miatt az egyre gyakrabban elhangzó mondatok miatt:

“Nem akarom ugyanott folytatni, ahol a vírushelyzet előtt.”
“A kapitalizmus felzabálja a jövőnket, a bolygót. Ez így nem mehet tovább.”
“A profithajhászásban elfeledkezünk az élet valódi értelméről.”

Ezeket ismerősök, barátok és ismeretlen emberek, tudósok, véleményvezérek, nagy hatással bíró bölcsek és vezetők írják, mondják. Mind többen. És én magam mélységesen egyet értek velük. Meg aztán -József Attila szavaival élve: “…én nem igy képzeltem el a rendet. Lelkem nem ily honos.”
Ahogyan azt elemzők, tudósok és maguk a világgazdasági és társadalmi jelenségek, események mutatják, ez így valóban nem mehet már tovább sokáig.

A közgazdaságtan sok állítása megkérdőjeleződött az idők folyamán. Az azonban kétségtelenül és tartósan igaznak bizonyult, hogy ha kereslet van, akkor megteremtődik hozzá a kínálat is. Így aztán kapitalizmus ide vagy oda, egyre jelentősebb kereslet bontakozik ki arra, hogy a kapitalista rendszer helyett létrejöjjön egy új, boldogabb, szolidárisabb társadalom. Egy olyan társadalom, ahol a gazdaság van az emberért, nem pedig az ember a gazdaságért. Egy olyan társadalom, amelyben az emberek figyelnek az etikus és támogató, környezeti felelősséggel működő gazdaságra, a kultúrában, tudományban, oktatásban megélhető szabadságra és a jogrendszer, politikai hatalom, szociális rendszerek egyenlőségben betöltött szerepére.

No de hol van a kibontakozó új keresletben a marketing helye és szerepe? A marketingé, amelynek tartalma beleégett a kapitalista rendszerébe, hiszen azzal együtt nőtt fel és vált jelenlegi formájában -mondjuk így- túléretté.

Amikor a marketing szót hallod, mi jut róla az eszedbe? Jó ideje tudatosan figyelem, mikor és milyen értelmezéssel használják a körülöttem lévők, laikusok és kollégák. És azt érzem, hogy itt én bizony ufó vagyok a szakmámban. Hogy míg az általános hétköznapi és a meghatározó marketing irányzat szóhasználatban a marketing olyan eszköztárat jelent, aminek az a célja,hogy minél többet és jobban, minél nagyobb nyereséggel adjanak el termékeket és szolgáltatásokat, ösztönözzék a vásárlást, felkeltsék az érdeklődést, hatással legyenek azokra, akik talán még nem is szeretnék azt a terméket- nos, számomra a marketing az együttműködés, a fenntarthatóság, a tartalom megmutatása, a kommunikáció kereteinek tere. Egy sokkal békésebb, erőszaktól, akarástól, manipulációtól mentes támogató, élő rendszer. Annak a térnek a biztosítása, ahol az a bizonyos kereslet és kínálat egészséges módon, organikusan összekapcsolódva talál egymásra, folytonos kölcsönhatásban.

Akkor mégis mi legyen ezzel a marketing kifejezéssel?

Gladwell mondatai köszönnek rám újra: 

Régi szavakat új gondolat szolgálatába állítani előre vivő dolog. A kreativitást az bénítja meg, ha régi gondolat szolgálatába állítunk új szavakat.

Kevés ilyen bölcs embert ismerek. Tapasztalom, hogy amit ő megfogalmaz, az működik is. Így aztán úgy döntöttem, nem keresek új szót a marketing kifejezés helyett, ámde új gondolat szolgálatába állítom és új tartalommal töltöm meg azt. Ezen a nyomvonalon haladok hát tovább.

Azaz továbbra is marketing szóval illetem azt, ami a kapitalizmuson túl is segítségére van egy szervezetnek, hogy megmutassa magát és a lehető legjobb helyzetben találkozzon és kapcsolódjon össze az ő meglévő és reménybeli ügyfeleivel.

Az alap, a marketing valódi, eredeti gyökere tehát megvan. De most egy másik marketinget növesztünk fel. Más tartalommal töltődik, és a változás során bőven lesznek eszközök, amelyek már kipotyognak az új marketingből, helyet adva annak, ami fenntartható, élő, a társadalom tagjainak boldogságát és a természeti környezet megóvását támogatja.

A következő hónapokat ezért arra szánom, hogy ezeket az új tartalmakat, változásokat lépésről lépésre megmutassam. Ezek lesznek a fő témák, amiket érinteni fogok:

  • Hogyan működik a tervezés, a termékfejlesztés?
  • Milyen egy versenytárs elemzés?
  • Miképp értelmezhető a promóció?
  • Mi is valójában a termék ára?
  • Miben más a korábbiakhoz képest az új marketingkommunikáció?

És persze attól, hogy valami új születik, az nem jelenti azt, hogy ami a korábbiból használható volt, azt is elfeledjük. Talán kicsit újra kell gondolni, leporolni olyan elemeket, mint a csomagolás szerepe, a remarketing, a kiterjesztett termék vagy a PR. Erről is írok majd.

Szóval munkára fel! Ezzel igyekszem támogatni a szakmai megújulást, és közben eszerint tenni a dolgomat a gyakorlatban is. Így azt is megismerhetik a blog olvasói, hogyan működöm, mit kapnak tőlem a közös munka során.


Ha Téged is foglalkoztat, milyen szerepet és tartalmat kap a marketing a kapitalizmuson túl, tarts velem: kérj értesítést a blogbejegyzésekről és kövesd a Kontaktia Facebook oldalát, ahol meg is vitathatjuk az egyes írásokat, gondolatokat. Mindannyiunk épülésére.