Önnek nincsenek sablon igényei, ha marketingkommunikációban szeretne segítséget. Így aztán nekünk sincsenek a polcról leemelhető konzerv ajánlataink, előre kialakított marketing szolgáltatás csomagjaink.
Minden esetben egy alaposan átgondolt, egyéni szakmai és árajánlatot adunk. Ehhez szükségünk van néhány információra. Ha nem szereti az űrlapokat, semmi gond, keressen bátran bennünket egyéb elérhetőségeinken!
Címünk

PO Box 16122 Collins Street West
Victoria 8007 Australia

Írjon nekünk

kontaktia@kontaktia.hu

Telefonos elérhetőségünk

+36 30 289-7830

Az új marketing tanítás: közösségi tanulás

  • By Pataki Andrea
  • 2023.03.07.
  • 205 Views

Az új marketing tanítás –  amíg megérkeztem

Kis híján középiskolai tanár lettem. A gyakorló tanításon ismertem fel, hogy ez így nem az én utam. Az a hatalmas nyüzsgés, a rengeteg egyidejű impulzus, ami ott ért, annyira kivettem belőle az energiát, hogy a gyakorló tanítási nap után hazamentem és aludtam.
Persze, sok minden egyébre is foghatnám a mai eszemmel, hogy például zavart a frontális oktatási forma, a lehetetlen tempó -már akkor-, a magas osztálylétszám vagy hogy bizonyos részei a történelemnek taszítottak, mégis úgy kellett tanítanom,  ahogyan a könyvben le van írva. Mindez azonban nem lenne igaz. Mert akkor és ott ezt nem éltem még. Azt is természetesnek gondoltam, hogy tanárként az én feladatom csak adni és a “kapni” semmi egyéb, mint számonkérés során a válaszok, a megtanult ismeretek elmondása vagy leírása.

A tanítás azután hosszú időre kikerült a feladatkörömből. Maradt belőle az, amit információ átadásnak, önmagam és a gondolataim megértetésének nevezhetünk. Különösen amikor vezető lettem. Elmagyarázni, mi a feladat, megértetni, megmutatni, azután a beosztottak ezt elvégzik és beszámolnak az eredményekről. Majd egy picit léptem ebben, ám még azt sem nevezném tanításnak, amikor a munkatársaimmal ötletbörzét és demokratikus stílusú megbeszéléseket tartottunk. Ott már éreztem, hogy a vezetői szerephez ez a fajta koordinálás, mentorálas, támogatás, facilitálás, néha mediálás is hozzátartozik. Ám véletlenül se gondoltam magamra úgy, mint aki tanító.

Még később a szakmai munkámban elértem ahhoz a szakaszhoz, amikor technikai jellegű tudásra tanítottam vállalkozókat. Hogyan használd a Facebook-ot, hogyan készíts hírlevelet és hasonló tanfolyamokat tartottam. Ennek nagy részében én beszéltem, mutattam meg, mit hogyan kell és érdemes használni.  Gyakorlatias képzések voltak ezek, közben mozogtam is az asztalok között, lehetett kérdezni, mégis, inkább nevezhető ez oktatásnak, mint tanításnak. Igaz, rámutattam a működések logikájára és becsempésztem hozzá némi marketing stratégia tanítást is. Ám alapvetően csak „közöltem”.

A tanítás, ahogyan most gondolom

Amibe most érkeztem meg, az már egy nagyon más értelmezése a tanításnak. Így zajlanak a jelenlegi programok: a Szelíd marketing lelki segítőknek vagy a Kosárközösségek új marketingje. És már ezekre az alapokra állítottam össze az új programokat, mint amilyen a Közösségépítés új marketinggel és az Áttérés az új marketingre –  Rakjuk rendbe!

Szétfeszítettem az összes olyan korlátot, amit idejét múltnak éreztem, hogy az új marketing tanítás megfelelő keretben és tartalommal töltődhessen.

Először elhatározásként született meg bennem ez a mód és viszonyulás. Elsőként a Szelíd marketing lelki segítőknek programnál fogalmaztam meg, hogy milyen is az új marketing tanítási mód és viszonyulás, amiben hiszek

  • Tanítvány és tanító társak. A tanító egy adott témában több ismerettel rendelkezik a tanítványnál, azonban nem tévedhetetlen és könnyen előfordulhat, hogy egy-egy pontban a tanítvány több információval rendelkezik, mint a tanító. Ez nem szégyellni való, sokkal inkább segíti az együttműködés folyamatát.
  • A tanítói szerep kisebb része ismeretek és technikai tudás átadása, nagyobb része támogatás, mentorálás, annak elősegítése, hogy a tanítvány felismerésekre jusson és azokat használni is tudja.
  • A tanulási folyamathoz szükséges a tanítvány részéről bizalom, alázat és nyitottság, hogy akarja és tudja befogadni az új információkat és azokat képes legyen beilleszteni a saját működésébe.
  • A közös tanulás segít a lelkesedés fenntartásában és a közös tanulás során több ismeret és ötlet kerül felszínre, mintha valaki egyedül tanulna.
  • Fontos, hogy a tanulás örömteli legyen, jó élményekkel társuljon. Ugyanakkor a tanulás során kilépünk a megszokottból, így azt a pontot kell közösen megtalálnunk, ami még jólesik, és egyben a fejlődésünket is szolgálja. Ezért jelentős szerepe van annak, hogy a tanítvány visszajelzést adjon külön kérés nélkül is, ha valami számára gondot okoz.

Ma már ezt éljük, élem a tanuló közösségeimben. A Kosárközösségek új marketingje programban pedig még nagyobb tere van annak, hogy a résztvevők összeadják a tapasztalataikat és ezek által felismerésekre jussanak, és még kisebb részben vagyok ott úgy, hogy bármit csak úgy megmondjak.
Azt is gondolom, hogy egy előadás nem alkalmas tanításra. Legfeljebb egy rövid felvezető, egy keret, egy impulzus az, esetleg a saját élményeknek az összeszedett elmesélése az, ami a tanulási folyamatot elindíthatja, elősegítheti. Ezért azután az új marketing tanítás keretei között az előadásos mód nem is szerepel már.

új marketing tanítás

A közösségi tanulás

Még egy fontosságra ismertem rá: a közösségi tanulás sokkal nagyobb hatásfokkal bír, mint az egyéni.
Vállalok ugyan egyéni tanítványokat is, ám ezt inkább az a szükség hozta, hogy valakinek különös időbeosztása van és nem tud csatlakozni egy-egy csoporthoz. Esetleg hogy két csoport közötti időben szükséges számára, hogy belekezdjen a tanulmányaiba, nem tudja megvárni az újabb csoport indulását.

Amit ugyanis a közösségi tanulás hozzáad az egyéni folyamatokhoz, az a többféle nézőpont, tapasztalat és a lelki támogatás is egyben. Különösen az új marketing témakörében. Hiszen ezzel a szemlélettel úttörők vagyunk, és bizony nagyon nem könnyű letenni a hagyományos, kapitalista marketing szokásokat, beidegződéseket. Kell hozzá erő, kitartás és bátorság is.
Tapasztalom többször, hogy emiatt egy-egy tanítvány elakad, lankad az ereje, s ilyenkor az én biztatásom nem feltétlenül elegendő, hogy folytassa és új lendületre kapjon. A lelki segítői csoportjaim maguk tanítottak meg erre. Érdekes, ahogyan alakult a történetük, hogy hányan és mikor adták fel, és ez hogyan hatott a többiekre.
Olyasmi ez, mint amikor valaki asztaltársaságot bont.
Kísérletezek még egyelőre, hogy mennyire tudom átengedni a formálódó közösség feladatának, hogy megtartsa a tagjait. És hogy ne úgy tekintsenek a csoportra, mint egy csillagpontos szerveződés, amiben a tanító a középpont és mindenféle szervezés és vezetés az ő kizárólagos feladata. Mert tudom, hogy ez nem pusztán az én dolgom. Ebben a szemléletben biztosan nem.
Abban is nagyon tudatosan vagyok már benne, hogy akik beérkeznek egy ilyen csoportba, számukra olyan teret nyissak, ami már kezdettől nem csillagpontos módon működik. Vagyis bár én vagyok a tanító, arra segítem a csoport formálódását, hogy egymással is kapcsolatban legyenek, a foglalkozásokon túl is. Mert hogy úgy is tekintek ezekre a tanuló csoportokra, mint szakmai jellegű közösségekre, akik bár a segítségemmel éppenséggel új marketing szemléletet és gyakorlatot tanulnak, de egyben van valami más is, ami őket közvetlenül összekapcsolja. A hivatásuk, a vállalásuk, a küldetésük.

Feladatnak tartom tehát az új marketing tanítás során azt is, hogy a közös tanulással segítsek újabb közösségeket is életre hívni.

Kedves ismerősöm azt mondta: Te nem csak marketinget tanítasz, valójában szervezetfejlesztő is vagy. Hát, így rátekintve van ebben valami. Bár én inkább közösségi segítőnek nevezném ezt a részét a hivatásomnak. Igen, teljesen világos számomra, hogy az a szemlélet, amiben létezem és amit “kisugárzok” minden tevékenységem során, egy olyan fajta szolgáló tanító feladatot körvonalaz, amelynek kettős szerepe van:

  • A tanítványokat egyéni felismerésekre segíteni, hogy ennek segítségével fejlődjenek és haladhassanak a saját tehetségük kibontakoztatásában, jelen esetben annak kommunikálásában.
  • A közös tanulás révén segíteni összekapcsolódni azoknak az embereknek, akik elkötelezettek abban, hogy hivatásukkal a társadalmi jóllétet, az emberséges és egészséges új társadalmi rendszer megszületését támogatják.

Most ezekben a programokban ölt testet az új marketing tanítás:

Új marketing programok és események