Önnek nincsenek sablon igényei, ha marketingkommunikációban szeretne segítséget. Így aztán nekünk sincsenek a polcról leemelhető konzerv ajánlataink, előre kialakított marketing szolgáltatás csomagjaink.
Minden esetben egy alaposan átgondolt, egyéni szakmai és árajánlatot adunk. Ehhez szükségünk van néhány információra. Ha nem szereti az űrlapokat, semmi gond, keressen bátran bennünket egyéb elérhetőségeinken!
Címünk

PO Box 16122 Collins Street West
Victoria 8007 Australia

Írjon nekünk

kontaktia@kontaktia.hu

Telefonos elérhetőségünk

+36 30 289-7830

A manipulatív kommunikáció új marketing nézetből

  • By Pataki Andrea
  • 2023.05.11.
  • 179 Views

A manipulatív kommunikációról “pályaelhagyóknak”

Sokan sokféleképp igyekeznek megfogni, mitől is lesz manipulatív a kommunikáció.

És bizony a jószándékú tudatos embert épp úgy magával tudják ragadni azok az erők, amelyek arra vezetik, hogy manipulatív módon kommunikáljon.

Ezért ez az írás most azoknak szól, akik jó szándékkal vannak és szeretnének abban megerősödni, hogy ne térüljenek el az új útról, amire ráléptek. És hát ilyenformán írom ezt magamnak is 🙂

A manipuláció kifejezés számomra azzal a tartalommal töltődik, hogy valaki hatni akar a másikra, hogy azt tegye, amit ő szeretne.

A kommunikáció ugyanakkor az új marketing szemléletben, amit magaménak vallok, épp hogy azt a tiszta helyzetet jelenti, amikor egyenrangúak, őszinték vagyunk és tiszteljük a másikat olyan módon, hogy nem akarjuk mozgatni őt.

Jelenti ez azt, hogy egy ilyen kommunikációs hozzáállásban nem hatunk a másikra vagy hogy a hatással nem kell foglalkoznunk?

Dehogyis! Hatni fogunk, az biztos. És ha a kommunikáció tényleges párbeszéd, akkor viszont is hatni fog ránk a másik.

A lényeges különbség, hogy míg a manipulatív működésben a hatás cél, a kommunikáció pedig ennek eszköze, addig a tiszta kapcsolódásban a hatás nem cél, hanem következmény. Cél ellenben az összekapcsolódás, hogy meglássuk egymást és minden résztvevő szabadon dönthessen, hogyan viszonyul egymáshoz a kommunikáció során. 

A másik fontosság, hogy bár a hatás következmény és nem cél, tudatos, felelős személyként felelősséget szükséges vállalnom a kommunikációmért. Gondolat-kimondás-megvalósítás: a teremtési folyamat minden szakaszában felelősséggel vagyunk, én ezt legalábbis így élem.

manipulatív kommunikáció

 

A manipulatív kommunikáció gyökerei

Valójában a manipuláció egy szándékból fakad tehát: hatni szándékozunk.
Amikor szándékomban áll hatni, akkor saját belső vezettetésemről a figyelem átkerül a külvilágra. Változtatni akarok valamit rajta. Ezért figyelem a rezdüléseit, igényeit, nehézségeit és ahhoz kapcsolódom – önmagam helyett. Ennek érdekében megfordul a viszonyulás: valamit úgy és azért teszek, hogy az a másik elfogadja. Megvegye, igénybe vegye, alávesse magát annak a célnak, amit én tűztem ki. 

És igen: ebben a helyzetben hiába jó az a cél. 

Biztosan találkoztatok már olyan emberrel, aki szinte megszállottan visz egy nemes ügyet a vállán.
Olyan szintig pörgeti fel az ebbéli elszántságát, hogy egyszer csak azon veszi észre magát, hogy már nem csak hogy nem hallgat meg véleményeket, de ha valaki mást mond vagy másképp tesz, akkor ellenségként tekint rá.
Magában duzzog, amiért valaki nem adakozik, nem vállal önkéntes feladatot az ő ügyében. És ez át tud fordulni olyan feszültséggé benne, amikor meglepődve tapasztalja a környezete, hogy ezzel a jó emberrel valami nincs rendjén.
Lehet, hogy van követői csapata, akiket hasonlóképp lelkesedésre bír.
Lehet, hogy halad is előre az ügye és nagyon kreatív módszerekkel fog kommunikálni a cél érdekében.
Ám a kommunikációja már manipulatívvá válik. Ugyanis “bármi áron” el akarja érni a célját.
Ehhez az akaráshoz pedig hatni kell, le kell uralni másokat.
És ilyenformán a kommunikációban is hozzá kell nyúlni olyan eszközökhöz, amelyek a ma egyébként oly jól ismert marketing irányzat sajátja: sürgetés, zsarolás, rábeszélés, győzködés, érvrendszer kimunkálása, olyan marketing folyamatok kialakítása, amely “behúzza” a vevőket-ügyfeleket. 

Így tehát a manipuláció veszélye már kódolva van akkor, ha “én akarok változtatni”, “én hatni akarok”, “én minél nagyobbat akarok építeni”.

A manipulatív kommunikáció kísértő erői

Spirituális kifejezéssel mondhatnám, hogy kétféle erő kísértése van itt jelen. Ám azoknak is könnyen felismerhetőek ezek az erők, akik számára a megnevezéseik ismeretlenek vagy kevéssé spirituális módon tekintenek az emberi működésre.
(Az alábbi két kifejezés több helyen megtalálható, leginkább az antropozófia sajátja. Én magam nem vagyok antropozófus és nem is volt célom, hogy a teljesség igényével írjak most minderről. Sokkal inkább a saját felfedezéseim és tapasztalásaim indítottak mindarra, amit a kommunikáció és a marketing kapcsán erről leírtam.
Ha árnyaltabb, pontosabb képet szeretnétek kapni ezekről az erőkről és hatásaikról, több helyen találtok hozzá forrást, például itt: Lucifer és Ahrimán- Rudolf Steiner előadásai 1.)

A luciferi erőnek nevezett esetében a vágyálom és a világigazságok a jellemzőek. A vetítés kifejezést is szokás előbbire használni. Olyasmit mondok, ami még nincs, olyan módon, hogy az lesz. Illetve azt állítom, hogy tudom AZ igazságot, ennek birtokában tudom megmondani, mit tegyünk mi így együtt, hogy jók, szépek, okosak, bátrak legyünk. Mi váltjuk meg a világot. Érted teszem, mert tudom, mi a jó neked. Ha velem tartasz, mennybe jutsz. Csak a fényes érzelmek a jók. 

Az ahrimáni erő jelenléte leginkább a tervekben, az automatizálásban, a hatékonyságban, a gépesítésben és a mennyiségekben ölt testet. Azt akarom, hogy minél többen legyenek, akik támogatják az ügyet. Hogy egyedülállóak, nagyok legyünk. Hogy mindenki csodálja meg, amit építettünk. Még több ember, még nagyobb terület, még jelentősebb bevétel. Mindehhez elkerülhetetlen lesz, hogy nem tudunk természetes módon építkezni és a marketing folyamatainkat szépen lassan behálózza az automatizálás. Ilyenkor számokban mérjük az eredményeket. Erre igen jó terep leginkább a Facebook, amely azt teszi elénk, hogy hány embert ért el a bejegyzés.

A két erő gyakran együtt is jelen van a manipulatív kommunikációban: olyan tartalmakat és folyamatokat építenek ezekkel az erőkkel, amelyekben az összecsomagolások, nyereményjáték, a csalitermék, az early bird akciók, az automatikus termékajánlások és még sorolhatnám, mennyi egyéb “csalafintaság” formájában igyekszik az ember rávenni a másikat, hogy vegyen, vegyen, vegyen. 

No de akkor milyen eszköze marad az új marketingnek?

Amikor valaki az új marketing útjára tér, gyakran billeg még a két világ között. Rutinok, bizonytalanság, a “mások is csinálják”, a “neki jól megy” állapot könnyen letéríthet az útról. 

Elsőre gyakran tűnik úgy, hogy nagyon kevés eszközünk is marad, hogy a tiszta kommunikációt megvalósítsuk.
Az első és legfontosabb, hogy képesek legyünk letenni a világmegváltásról, hogy egészséges és fenntartható ritmust adjunk a működésünknek a nagyravágyás helyett, és hogy észleljük, amikor bármelyik erő megpróbál megnyilvánulni általunk, a kommunikációnk által.

Nézzük sorra, mit is tehetünk!

A luciferi erő helyett

Mivel a luciferi erőnek két fő betáplálója van, ezért ha észlelni akarjuk, ezt kell észlelnünk és megállítanunk magunkban.

Az első betápláló a vágyálom keltése magamban és másokban.
Minél inkább jelen tudok lenni, annál kevésbé térít el.
Az a legjobb, ha a kommunikációmban leginkább arról beszélek, ami van és amit teszek.
Ha már van egy tervem, elképzelésem, akkor arról is reális képet adok. Nem vetítek. Nem engedem sem magamat, sem másokat elragadtatni általa.
“Földelem” a mondandómat: jelenben meglévő fizikai körvonalakat adok neki.
A jelent és a jövőt karakteresen körbe kell rajzolnom és határozottan elválasztanom, hogy mi van és mi az, ami még csak terv.
Elmondhatom, hogy szeretnék valamit megvalósítani és hogy aki ehhez szeretne kapcsolódni, az mit tehet, hogyan segíthet.
Ugyanakkor nem ígérgethetek. Olyasmit különösen nem, amihez a másik fél közreműködése is kell.
Azt ígérhetem meg, hogy én mit és hogyan teszek. Azt nem ígérhetem, hogy a másik ennek hatására biztosan meggyógyul, boldog lesz, elégedett lesz, hogy a világ megváltozik és hasonlóak.

A luciferi erő másik betáplálója a tudás. Ennek alapja az a becsvágy, hogy én tudjam az igazat. Ami alapvetően egyébként abból a becsülendő tudásszomjból táplálkozik, hogy törekedjünk megismerni a világot és annak összefüggéseit.  Ám ha azt állítom, hogy ami az én igazam, az mindenki igaza, akkor máris engedem magamat mozgatni ezáltal az erő által. Könnyen elhiszem, hogy én biztosan tudok valamit. Ez gyakran előfordul tanácsadói jellegű körökben, amikor egy idő után megáll a fejlődés: én már annyi mindent megéltem, nekem már nem mondhat senki újat. Ilyenkor “dobozos” termékké tud válni egy-egy program is. A “szakértői” önmeghatározás intő jel erre. Vagy ha a kommunikációdban fajsúlyos helyet kezd elfoglalni a sajtó, a szakmai rendezvényeken való előadói szereplés. Ha inkább kívánsz előadni, mint beszélgetni egy témáról.
Jó eszköz ennek a betáplálásnak a megakasztására, ha saját tapasztalásomról beszélek. Vagy azt mondom: szerintem ez így van. Tapasztalás és arra épülő vélemény- itt állítható meg, hogy ez az energia kifejtse manipulatív hatását.

Egy kis kitérő: a tudás értelmezése és helye a kommunikációban

Napjaink fontos témája a tudás értelmezése is. Ahhoz, hogy értelmezhető legyen, miért is tartom fontosnak foglalkozni ezzel a manipuláció és a kommunikáció kapcsán, egy kis kitérőt kell tegyek.
Attól, hogy valami mellé odateszem, hogy a legújabb kutatások szerint, még nem feltétlenül kőbe vésett igazságot mondok. Azután itt van a tapasztalati tudás, amilyen például a természet hatóerejének megismerése és alkalmazása. És létezik egy másik fajta tudás is, amit intuitív úton szerzett tudásnak nevezünk. Intuitív útnak én azt nevezem, amikor nem a meglévő tudásomból “agyalom” össze az újat, hanem mint egy sugallat, érkezik valahonnan az ismeretlenből egy információ. Néha olyan területről, amihez azelőtt tudván tudva nem volt közöm. Az intuitív tudás könnyen szembe mehet a modern, általánosan elfogadott tudományokkal. Ám még ebben az esetben sem lenne jó ezt igazságként beállítani.

Miért gondolom így?
Egy állítás, kinyilatkoztatás olyan, mint ha vakhitre biztatnánk a másikat. Ez azért is tud veszélyes lenni, mert -visszatérve a felelősség kérdésére- olyan emberek és olyan módon kapcsolódnak az ilyen állításokhoz, akik kevéssé tudatosak. A kommunikáció során a felelősségem abban is rejlik, hogy segítem-e a másik felet saját felismerésekre, gondolkodásra és szabad döntésre segíteni, azaz tudatosabbá válni vagy ellenkezőleg: vezetni, esetleg használni szeretném őt. A tiszta kommunikációban megmutatok valamit, amit belül érleltem, kigondoltam, megformáltam, megalkottam, elkészítettem – ám a döntés, hogy ezt a másik elfogadja, megvásárolja, igénybe vegye, az már az ő döntése kell legyen.

Az ahrimáni erő helyett

Az ahrimáni erő észlelésekor is két nagy betápláló elemet érzékelhetünk.

Az első betápláló a félelem, a hiány, a telhetetlenség. Hogy többet akarok, alapvetően attól tartva, hogy nem sikerül a tervem, hogy lezuhanok. Majd pedig a fogyasztói társadalomra olyannyira jellemző “semmi sem elég” állapot.

Mind a saját működésemben, mind másokkal felelős kapcsolatot építve ennél az energiánál az a segítség, ha a kommunikációm nem a félelemre és annak formáira alapul, illetve a hiány és telhetetlenség helyett a mértékletesség és a meglévőnek az öröme támogat. Íme egy jellemző mondat egy ahrimáni kommunikációban: Önnek is fontos a családja egészsége?
Amint a félelem és hiány alapú működésnek a szeretet az ellenpontja, úgy az ahrimáni kommunikációs elhajlást úgy tudom megállítani, ha visszatérek ahhoz az alapálláshoz, hogy szeretetből, belőlem kinövően adok, mutatok meg valamit másoknak. Csak adok. Nem tudom, hogy ez a vásárló számára mit fog okozni. Az már az ő dolga. Én csak adom, a legjobb tudásom szerint, szeretettel és hittel. Ez az én “hatásköröm”.

A másik ilyen betápláló elem a gépesítés, automatizálás, a hatékonyság, a mennyiség imádata. Minden, amiből kivész a lélek. Ez valójában kapcsolódik az első energiához is, mert középpontjában az áll, hogy a telhetetlenségből és nagyravágyásból származó igényt nem lehet ember-ember kapcsolatokkal megvalósítani.

Nyilván, van ennek egy egészséges mértéke még, amit például a munkamegosztás jelent, amikor nem én árulom a termékemet mindenhol, hanem ebben társakat keresek. Vagy hogy egy programra jelentkezéshez űrlapot készítek és a kommunikációm egy része a személytelenebb online térben zajlik. Attól azonban nem kell elvesznie a léleknek a folyamatból. A leginkább figyelmeztető jelzés a kényelem bűvölete. Amikor egy automatizálásnál az a fő üzenet, hogy végre elmehetsz nyugodtan nyaralni, az automatizált folyamatok dolgoznak helyetted, akkor ez az ahrimáni erő nyitogatja az ajtót.
A másik ilyen megtestesülése, amikor azt ígéri neked egy módszer, hogy dőlni fognak hozzád a vevők, ha ezt veszed igénybe.
Itt a számok és a hatékonyság bűvöletében megállva vissza kell fordítanunk figyelmünket arra, mi mozdít bennünket, amikor ezt a tevékenységet végezzük?
“Mi másért csinálom, ha nem a pénzért, hírnévért, elismerésért?” – ez számomra egy erős segítő kérdés, amikor elbizonytalanodom.

Az ahrimáni erő forrása a félelem és ezzel együtt a lelketlenség, az elválasztódás, a verseny.
Amikor döntök a marketing folyamataimról, az van előttem, hogy mi az a folyamat, amiben a legkevésbé sérülnek az emberi minőségi kapcsolatok.
Ezért szükséges helyet kapnia minden egyes pontnál annak, hogy közvetlenül, élő módon kapcsolódhassunk össze. Legyen ez például egy program előtti beszélgetés, a vásárlást követő kapcsolattartás, vagy az, hogy amint úgymond egy automatizált, tömeges közlés alapján valaki közeledik felém, akkor már mielőbb személyes kapcsolatba léphessen velem.

Szintén megakad az ahrimáni erő azoknál a folyamatoknál, amikor a működésemnek részévé válik a közösségépítés és az együttműködés. Minden olyan tevékenység, ahol másokkal együtt vagyok, egyenrangú és szabad kapcsolódásban. Ha ahelyett, hogy méregetném a versenytársamat, abba fordítom az energiámat, hogy aki nyitott rá, együttműködéssel keressem meg. Vagy hogy egy olyan kapcsolati hálózatot építsek-erősítsek, ahol hasonló tudatossággal és értékrenddel élő emberekkel segítjük egymást.

Még néhány gondolat

Amikor ezeket a sorokat leírtam, magamban egy letisztultabb és robusztusabb energiát éreztem kibontakozni. Azt látom, hogy egyáltalán nem gyengébb vagy kevesebb az eszközöm az új marketing szemléletben, sokkal inkább kevésbé kaotikus és félelmetes így az út, amin járok.
Mindazonáltal ez nem egy könnyű út. Ezt talán megláttátok mindabból, amit leírtam az eltérítő erőkről.

A nem manipulatív kommunikáció erős jelenlétet, tudatosságot és kitartást igényel.
Remélem, az írásom némi muníciót tudott adni azoknak, akik már eldöntötték, hogy ezt a másik utat járják.

–o–

Van néhány program, amelyekkel különféle formában és mélységben az új útra lépőket és azon járókat igyekszem támogatni. Ha érintve érzed magad, itt megtalálod ezeket a lehetőségeket:
Programok, események az új marketing témakörében